Black Friday-deal: 20% levenslange korting!
Profiteer nu

3 tips volleybaltraining tips

12 oktober 2015 |
Delen:

Een volleybaltraining bedenken kan soms nog beste een lastige klus zijn, laat staan het trainen van bepaalde elementen op de langere termijn. Kortom, zo eenvoudig is het nog niet om een goede en leuke training op te zetten. VolleybalXL heeft een drietal volleybaltraining tips voor je op een rij gezet die je kunt gebruiken om je trainingen in te delen en te vergemakkelijken.

Tip 1: Maak een doelplanning (en tijdsplanning!)

Wat wil je eigenlijk met je team en met je spelers bereiken? Wat moeten je spelers kunnen na een bepaalde periode? Maak een doelplanning. Beschrijf hierin nauwkeurig wat je met jouw spelers binnen een jaar wilt bereiken. Evalueer tussentijds, bijvoorbeeld maandelijks. Zorg dat de doelen binnen het team helder zijn en ga ook het gesprek aan. Dit doe je met het team, maar ook met het individu. Neem als doel niet een resultaat als bijvoorbeeld kampioen worden. Kampioen wordt je alleen als je beter bent dan de rest. En beter worden kun je wel trainen. Dus kijk waar je team en individu beter in moet worden.
Heldere doelen stellen met je spelers zorgt ervoor dat spelers weten waar ze naar toe moeten groeien in de komende periode. Als trainer zijnde weet je waar je je op moet focussen! Vergeet niet om een tijdsplanning te maken. Hoeveel trainingen/tijd ga je investeren om de doelen daadwerkelijk ook te realiseren?

Tip 2: Splits de ‘grote’ technieken

De ene week de pass trainen, de andere week de blokkering, de week erop serveren… Veel trainers richten op deze manier hun volleybaltraining in voor een langere periode. Een tip om het allemaal wat gemakkelijker te maken is het opsplitsen van de ‘grote’ technieken (bovenhands, onderarms, service, aanval en blokkering). Kies ervoor om een klein onderdeel van de techniek te trainen. Bijvoorbeeld de aankomende vier trainingen train je de blokkering en dit deel je vervolgens op. Eerst doe je een oefening waarbij de focus ligt op bijvoorbeeld handenstand, dan de manier van verplaatsen, dan druk op buitenste been en vervolgens het complete plaatje. Dit zorgt ervoor dat je als trainer ook alleen maar bezig houdt met dat onderdeel. Je zult merken dat wanneer je je bezighoudt met alle facetten van een blok dat dat veel te veel is voor een speler om uit te voeren. Voer een complete blokkering uit, maar richt je als trainer op dat kleine onderdeel. Zo doe je dat met service, aanval et cetera.

Tip 3: Deel je training op in segmenten

Tip 3 is misschien wel de belangrijkste tip voor een gestructureerde volleybaltraining. Splits je training op in blokken, het liefst blokken van 4. Hieronder geven we een voorbeeld van een indeling:

1. Inleiding: Dit is bijvoorbeeld de warming-up (kracht, stretching, etc.)
2. Kern 1: Hier train je door middel van diverse volleybal oefeningen datgene wat je onder de aandacht wit brengen, bijvoorbeeld de blokkering.
3. Kern 2: Hier kun je voortborduren op kern 1 of je gaat iets anders doen, bijvoorbeeld de aanval trainen.
4. Afsluiting: Dit zijn meestal de spelvormen. Kunnen ze het aangeleerde als in spelvorm uitvoeren

Bij 1,5 uur trainen kun je bij ieder blok aangeven hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Zo behoudt je structuur. Je zou dus kunnen zeggen dat je vanuit VolleybaXLl alles op een briefje schrijft:

-Inleiding (20 minuten):
-Kern 1 (30 min):
-Kern 2 (15 minuten):
-Afsluiting (20 min):
-Cooling down (5 minuten)

VolleybalXL gaat je in de toekomst helpen hiermee… Blijf ons volgen en stay tuned!

Delen:
Populaire blogs