Black Friday-deal: 20% levenslange korting!
Profiteer nu

Volleybaloefeningen voor thuis voor de allerkleinsten

20 januari 2021 |
Delen:

Volleybal is er voor alle leeftijden, ook voor de allerkleinsten. Thuis kun je allerlei oefeningen doen. We hebben een aantal leuke oefeningen die je thuis kunt doen, voor je op een rijtje gezet!

De oefeningen

Dan nu over naar de eerste oefeningen die gefilmd zijn. Het zijn er drie en hetgeen wat je nodig hebt is een ballon, een handdoek, een bal en een touwtje. Per oefening wordt uit er uitgelegd uit wat de bedoeling is en hoe je het eventueel kan veranderen.

Oefening 1: Ballon/bal hooghouden

Zoals je ziet is het de bedoeling dat de ballon hooggehouden wordt, zo lang mogelijk. Dit kan met een vlakke hand aan beide kanten, dit kan met een vuistje, dit kan met één vinger, een knie, een voet of zelfs het hoofd. Het gaat om de coördinatie, om in te schatten wanneer bewogen moet worden om de ballon in de lucht te houden.

Dit kan je later uitbreiden naar een bal hooghouden maar dan alleen met de armen. Eerst met een gestrekte arm de bal op de binnenkant van de onderarm raken, of met een vuistje (duim om de vingers gevouwen) en dan op het platte ontstane deeltje bij de duim en wijsvinger de bal raken. En later hopelijk natuurlijk naar 2 handen aan elkaar alsof er gevolleybald gaat worden. Handen op elkaar en in elkaar gevouwen, armen strekken en gaan.

Genoeg variatie om het dus moeilijker te maken.

Daarnaast valt het raken van een ballon met een open hand onder de fijnere motoriek, aangezien de ballon licht is en er goed gekeken moet worden hoe de hand tegen de ballon aangespeeld moest worden om de ballon de lucht in te spelen.

Oefening 2: Bal in handdoek

Bij deze oefening is het de bedoeling om, ondanks dat er bewogen wordt, de bal in de handdoek te houden. Dit kan dus alleen door een soort parcours uit te zetten waardoor heen bewogen moet worden maar dit kan ook met z’n tweeën. Als het alleen gedaan gaat worden moet duidelijk zijn hoe het parcours of de ‘opdracht’ gaat zodat de kinderen weten wat ze moeten volgen of doen. Met z’n tweeën ga je tegenover elkaar zitten of staan en ieder houd een uiteinde vast van de handdoek. Dan gaat de handdoek bewogen worden om de bal te laten rollen en moet er aan de andere kant ook bewogen worden met de handdoek om ervoor te zorgen dat de bal niet van de handdoek af rolt. Je kan hier ook weer een zolang mogelijke opdracht van maken of een wedstrijdje, wie krijgt de bal als eerst van de handdoek af bij de ander. Het lijkt op een soort airhockey door te willen scoren in het gat (tussen de armen of daarbuiten) en dit met lucht eigenlijk voor elkaar te willen krijgen.

Ook hier weer genoeg mogelijkheden. Grote handdoek, kleine handdoek, alleen of met z’n twee. Een kleine handdoek is in het begin natuurlijk als het alleen gedaan moet worden best makkelijk maar als het kan is het wel de bedoeling om steeds een slagje groter te gaan. Maar ook weer niet te groot want als de handdoek als een soort zak naar beneden hangt is de oefening niet uit te voeren.

Met z’n twee is een grote handdoek wel weer beter, dan is de afstand ook iets groter en moet er dus ook meer bewogen worden met de handdoek om het vallen tegen te gaan.

Het vasthouden van de handdoek valt dan weer onder de fijnere motoriek, want hoe houd je nou goed en stevig een handdoek vast terwijl je daar ook nog opdrachten mee uit moet voeren.

Oefening 3: Ballon wedstrijd

Dit is net zoals oefening 1 eigenlijk alleen is het nu een soort wedstrijdje, of tegen elkaar of met elkaar. Dit kan met broer of zus gedaan worden maar natuurlijk ook met papa of mama en zelfs misschien wel met opa of oma. Maak een ‘veldje’ door tussen bijvoorbeeld stoelen een touwtje op te hangen waar de ballon overheen gespeeld moet worden.

Het is de bedoeling dat de ballon niet op de grond mag komen en er dus alles aangedaan zal worden om de ballon in de lucht te houden.

Maak je er een wedstrijdje van met elkaar dan is het samen de bedoeling de ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden, speel je tegen elkaar dan moet je natuurlijk bij elkaar proberen de ballon op de grond te krijgen.



Over Anouk van Geenen en BallSports

Deze blog is in samenwerking met Anouk van Geenen tot stand gekomen. Anouk van Geenen is eigenaar van het bedrijf BallSports. Ze heeft als missie op kinderen meer te laten sporten en bewegen. Daarnaast verzorgt ze clinics op het gebied van (beach)volleybal.

 

Delen:
Populaire blogs