Trainen als een opera

28 september 2022 |
Delen:

Denk eens even aan hoe ouders hun kind nieuwe woordjes leren: ze rekken de klank op en leggen extra nadruk, ze overdrijven.
Daar is een goede reden voor. Want door overdrijving leer je beter begrijpen waar de grenzen liggen. Dus als je je spelers iets nieuws wilt leren, zet het dan lekker dik aan.

In de praktijk

Wil je als coach dat een speler een lage verdedigende houding moet aannemen, laat ze dan even de zijkant van je schoenen aanraken net voordat de aanvaller slaat.
Wil je dat de aanvaller, voordat er gesprongen wordt, zijn of haar armen ver achter het lichaam laat komen? Laat je speler dan achter de rug op het juiste moment in de handen klappen. Wil je dat de spelverdeler de set-ups nawijst, vraag ze dit dan om dit lekker overdreven te doen.

Attributen gebruiken

Je kunt ook gebruik maken van attributen om een beweging te laten overdrijven. Overdrijf de balbaanherkenning met een oefening als ‘hoepel op’. Wil je dat ze vanuit een lage houding bovenhands een bal toetsen? Overdrijf dat bijvoorbeeld door de oefening ‘Door een ringetje’.

Kortom, geen halve maatregelen dus! Je kunt later altijd nog een tandje terugschakelen. Zet het eerst maar lekker theatraal dik aan, zodat je voelt tot hoever je kunt doorgaan en werk daarna aan het bijschaven van de precisie.

Trainen als een opera of operette dus.

Delen:
Populaire blogs