Tips voor spelverdelers én hun trainers van Yannick van Harskamp

17 maart 2021 |
Delen:

Yannick van Harskamp speelde 160 interlands voor Oranje, was op Champions League niveau actief bij Maaseik en speelde in Italië bij topclub Perugia. Enkele jaren geleden stopte hij met volleybal en koos hij voor zijn maatschappelijke carrière en richtte hij samen met Dirk Sparidans (ook ex-international en aankomend seizoen hoofdcoach bij Orion Doetinchem) het platform Njoi Life op. Met het platform hebben ze als doel om jongeren en trainers zich te laten ontwikkelen op het gebied van volleybal en persoonlijkheid.

Yannick wil graag iets achterlaten in de volleybalwereld. Teruggeven van wat het volleybal hem heeft gebracht. En die gedachte spreekt ons enorm aan. Want dat is ook een van de drijfveren van VolleybalXL.

We vonden het daarom hoogtijd om eens te vragen aan Yannick hoe het met hem gaat, wat Njoi Life precies is en hij nog tips en ervaringen heeft voor volleyballers en trainers. Want met bijna 15 jaar ervaring op het allerhoogste niveau zit er genoeg kennis en kunde van het volleybalspelletje bedekt onder de nog altijd kenmerkende bos krullen.

Selecteren en specialiseren op latere leeftijd

We rollen het gesprek in en al gauw gaat het over opleiden van spelers. Het blijft een eeuwige discussie in iedere sport. Kies je voor niveau of in eerste instantie voor breedteontwikkeling? Ga je op jonge leeftijd al selecteren of geef je iedereen de kans. Yannick is duidelijk: “Ga pas op latere leeftijd selecteren. Vanaf ongeveer 15 jaar. Daarvoor is het haast niet te voorspellen of iemand de top gaat halen, dat blijkt ook uit onderzoek. Je kunt alleen zien of iemand op dit moment meer niveau heeft dan de ander. De potentie of iemand de top gaat halen, is moeilijk te zien. Maar het kan heel snel gaan in iemands ontwikkeling. Zeker op jonge leeftijd kan drie maanden al een heel verschil maken.”

Njoi Life

Dat maakt een mooi bruggetje naar Njoi Life. Want die gedachte is terug te zien bij de Volleybal Academy. Bij Njoi Life zijn alle jeugdige volleyballers, ongeacht welk niveau. Plezier en jezelf ontwikkelen staan voorop. De trainers die aangesloten zijn dragen allemaal dezelfde visie uit. Njoi Life is opgesplitst in verschillende onderdelen. Zo is er een Academy waar je jezelf als (jonge) volleyballer kunt aanmelden om 25 extra trainingen te krijgen op zondagen. Daarnaast worden er Talent Days (volleybalkampen) georganiseerd voor volleyballers, waarbij er ook een speciale dag voor coaches en trainers wordt ingericht.

Ook zijn Yannick en Dirk sinds kort gestart met College Tour. Een serie webinars van topvolleyballers en toptrainers die hun visie en kennis delen van het volleybalspel. Hiermee willen ze trainers en volleyballers op weg helpen.Ook werken ze samen de CEV en hebben ze recent een nieuw webinar format gelanceerd: Inside Volleyball. De eerste webinar met Ferhat Abkas is te bekijken via YouTube.

Bekijk webinar: Inside Volleyball met Ferhat Akbaş

Zo laat mogelijk specialiseren

We gaan terug naar het opleiden van jonge spelers. Yannick is namelijk ook van mening dat een speler zich pas op latere leeftijd moet gaan specialiseren op een bepaalde positie. Yannick: “Als je als speler je breder ontwikkeld en dus op meerdere posities speelt, is de kans ook groter dat je beter wordt op je eigen positie. Dus als je als midden leert passen en betrokken wordt bij het verdedigingspel, heeft dat voordelen voor jou als midden. Als je als spelverdeler ook midden gaat spelen, kun je ook denken als midden. Doe je dat niet, dan kun je alleen vanuit je ‘spelverdelershoofd’ een midden aanspelen en weet je niet hoe een midden denkt. Je ziet dan ook de problemen van bijvoorbeeld een midden waar hij of zij tegenaan loopt en daar kun je dan als spelverdeler weer een oplossing voor bedenken. Het heeft dus heel veel voordelen om je op meerdere posities te ontwikkelen. Door vroeg te selecteren kunnen mensen op de “verkeerde” positie uitkomen. Nimir Abdelaziz is het grootste voorbeeld daarvan.”

We zoomen met Yannick verder in zijn positie als spelverdeler, want op die positie maakte hij immers jaren fufore. Welke tips heeft hij voor trainers en spelverdelers zelf?

Trainers: geef je spelverdelers aandacht!

Voor trainers heeft Yannick de duidelijke boodschap om voor spelverdelers speciale momenten in te lassen op de training om ze écht aandacht te geven. “Ik heb zelf gemerkt dat het lastig is om spelverdelers volledige aandacht te geven. Je oefeningen kunnen vaak niet zonder een spelverdeler. De spelverdeler is overal bij betrokken. Maar om toch aandacht aan je spelverdelers te kunnen geven, kun je het veld in twee delen opknippen. Aan de ene kant zet je de spelverdelers aan een helft van het net aan het werk. Aan de andere kant draai je een oefening met de overige spelers waar niet per sé een spelverdeler bij nodig is. Bijvoorbeeld een passoefening. Die wordt misschien wel monotoon, maar hang er dan bijvoorbeeld wedstrijdelementje met punten aanvast. Bijvoorbeeld door de korf spelen.”

Spelverdelen is zuiverheid

Ook voor spelverdelers zelf heeft Yannick een belangrijke tips. “Spelverdelen is zuiverheid. Dat is heel logisch. De bal die uit je handen komt is zuiver, komt op een zo goed mogelijke manier aan bij je aanvaller. Dat is je allereerste opdracht. Ik leerde van Vital Heynen dat als je naar de bal toespringt, dat de kracht van je lichaam naar links toe gaat. Dus er bestaat een kans dat als je de bal speelt, de bal ook de linkse kracht meekrijgt. De kans op zuiverheid neemt toe als je recht omhoog springt en op dezelfde plek weer landt, in plaats van dat je in beweging springt en kracht meeneemt een bepaalde kant op. Zorg ervoor dat je goed onder de bal komt.”

Ook benadrukt Yannick het spelen vanuit de polsen. “Er wordt al jong aangeleerd om vanuit je benen te spelen, dat is ook nodig bij jonge volleyballers omdat ze het anders niet redden naar de buitenkant te spelen. Dan moet je je benen gebruiken. Maar hierdoor neemt de kans op onzuiverheid ook toe. Als je meerdere componenten toevoegt aan je setup, bijvoorbeeld door vanuit je benen te spelen of te springen naar links of rechts, is de kans op onzuiverheid groter. Probeer ervoor te zorgen dat je een set-up over 8 meter vanuit je polsen kunt spelen.”

Spelen op intuïtie of ratio?

Laat je jouw verstand op voorhand al bepalen welke set-up je geeft? Of speel je op intuïtie en maak je pas op het allerlaatste moment een keuze wie je aanspeelt? Zelfs voor een ervaren spelverdeler als Yannick is de vraag moeilijk te beantwoorden. Het is een combinatie geeft hij aan. Waar hij vroeger dacht op gevoel te spelen, kwam hij er later achter dat dat eigenlijk niet het geval was. Yannick geeft aan dat je eigenlijk drie typenmiddenspelers hebt. Type 1 zijn de middenblokkeerders die standaard meespringen met de middenman. Type 2 zijn de middenmensen die je proberen te lezen en achter je gespeelde bal aangaan. En type 3 zijn de spelers die je patronen proberen te herkennen en dat voorbereiden. Dat zijn de meest ingewikkelde spelers om tegen te spelen als spelverdeler, omdat je tegen je eigen patronen in moet gaan spelen.

Tegen je eigen patronen in spelen

“Ik was zo’n type spelverdeler die er probeerde erachter te komen wat de middenman aan de andere kant voor type speler was en daar probeerde ik dan tegen te spelen. Als een middenman dan tactisch sterk is, weet hij welke ballen ik op welke momenten speel. Dan moet je daar dus tegen gaan spelen. Dan moet je heel goed weten wat je eigen patronen zijn en wat je normaal doet. Zelf speelde ik veel korte lijnen. Dus was ik voorwaarts, bal vooruit. Achterwaarts, bal achteruit. En als de pass een meter uit het net lag, was het midden. Past een middenman zich er niet op aan? Prima! Wat werkt, dat werkt. Dat waren dus mijn standaard patronen. Tegen slimme middenmensen zoals Jasper Diefenbach moest ik tegen deze patronen in gaan spelen. En dan past hij zich weer aan patronen en dat zo gaat door. Leer dus je eigen patronen herkennen en probeer er tegenin te spelen als dat nodig is”, vertelt Yannick.

Vroeg je informatie ‘halen’

Ook wil hij meegeven aan spelverdelers om aan het begin van de set al je informatie te behalen, waar je aan het einde van de set gebruik van kunt maken. Yannick: “Wie zit er aanvallend lekker in? Wie zit er wat minder in? Zo kun je de speler die er minder inzit, toch blijven aanspelen zodat je de speler die er beter inzit op een belangrijke stand als 24-24 meer kans geeft om vrij gespeeld te worden. Maar de kans bestaat dat als je iemand aanspeelt die minder in de wedstrijd zit, je punten tegen krijgt. Dat is een moeilijk spel. Ik kon zelf op het laatste moment, de laatste microseconde, mijn keuze nog veranderen. Zonder dat ik daar eigenlijk nog serieus een invloed op had. Dat deed ik onbewust. Dan dacht ik later: Waarom doe ik dit nou? Dat was niet altijd de beste keuze, maar ook niet altijd de slechtste keuze.”

Leer je teamgenoten beter kennen

De laatste tip gaat over het beter leren kennen van je teamgenoten. Volgens Yannick is er geen beste manier om als spelverdeler een team beter te laten spelen. Dat is voor iedereen weer anders. Waar hij zelf veel aan gehad heeft is om zijn teamgenoten beter te leren kennen. Je hebt je teamgenoten nodig om een bepaald doel te halen. Weet wat er bij je teamgenoten leeft; “Ik dronk vaak een bakje koffie met ze en ging met ze in gesprek aan het begin van het seizoen, zo leerde ik ze beter kennen en kwam er achter wat ze dreef. Als je een speler kent, kun je deze beter helpen in de wedstrijd, ook in moeilijke momenten. Zo kun je iemand in slechte wedstrijden er doorheen te helpen”, sluit Yannick af.

Met deze tips en inzichten van Yannick denken wij dat spelverdelers én trainers flink wat inspiratie op hebben gedaan om aan de slag te gaan. We wensen je veel succes!
Wil je meer weten over Njoi Life? Kijk dan eens op hun website: www.njoilife.nl

Lees ook: 8 tips voor spelverdelers

Delen:
Populaire blogs