“Stukjes”

12 oktober 2022 |
Delen:

‘Pa’…’Pa’.
‘Mam’….’Ma’.
‘Au’…..’To’.

Toen we nog kind waren, werden ons woorden aangeleerd d.m.v. kleine stukjes. Haastige spoed is zelden goed, zou je zeggen. Goede raad, omdat onze hersenen ook op die manier werken. Elke vaardigheid is opgebouwd uit kleinere onderdelen, wat we voor nu even stukjes noemen. Die stukjes zijn voor een vaardigheid, wat letters voor een woord zijn: op zichzelf betekenisloos, maar gecombineerd tot grotere stukjes worden het woorden en vervolgens tot nog grotere stukjes worden het zinnen.

Vaardigheid op te delen in stukjes

Om een vaardigheid als onderarms passen in stukjes op te delen, moet je eerst goed duidelijk hebben in je hoofd hoe de volledige vaardigheid eruit ziet. Dit kan door heel intens te kijken (alsof je het zelf uitvoert) naar je volleybalhelden op tv of andere mediakanalen. Wanneer je eenmaal een goed plaatje in je hoofd hebt van de vaardigheid, stel jezelf dan de volgende vragen:

1: Wat is het kleinste afzonderlijke deel van deze vaardigheid die ik zeker weten onder de knie moet krijgen (bij passen bijvoorbeeld balbaanbeoordeling)?
2: Welke andere onderdelen hebben met die vaardigheid te maken? Zoals het maken van het passplankje, zijwaarts bewegen en ga zo maar door.

Oefen eerst één zo’n kleine onderdeeltje tot je die volledig onder de knie hebt. Voeg er dan steeds weer nieuwe onderdeeltjes aan toe. Zoals je met letters een woord vormt. Voeg vervolgens wat van die kleine onderdeeltjes samen en oefen die totdat je ze onder de knie hebt, totdat alle stukjes samenkomen.

Deeldoelen

Als coach kun je dit initiëren: Vraag waar men beter in wil worden (of bekijk het als voorbeeld reeds ingevulde persoonlijk prestatie plan formulier).

Neem nou de opslag: Dat is het geheel. Nu ga je de kleine stukjes (deeldoelen) benoemen. Je benen/lichaamshouding, de opgooi (de lift) boven je rechterschouder, je slagarm positioneren, het midden van de bal raken met midden van je hand.
Al deze deeldoelen ga je separaat oefenen. Zodra de lichaamshouding en slagarm lukt, doe je de lift van de bal. Wanneer je alle vaardigheden beheerst, koppel je ze aan elkaar. Het mooie van de methode is dat je spelers kleine successen halen en dat is goed voor het zelfvertrouwen. Tevens kun je als coach beter zien welk stukje nog niet goed beheerst wordt en waar nog wat aandacht aan besteed moet worden. Zo is de serve 1,2,3 oefening prima om een aantal kleine stukjes samen te voegen.

Muziekwereld

In de muziekwereld doen ze dat ook zo. Een compositie van Bach wordt in kleine stukjes geknipt. Je zorgt als muzikant ervoor dat je dat kleine stukje perfect beheerst voordat je het volgende stukje krijgt van de leraar. Wanneer je alle stukjes afzonderlijk beheerst, worden ze samengevoegd. Het maakt niet uit wat je wilt leren, kijk naar het geheel. Ontrafel dat geheel tot je de basis ‘deeldoelen’ hebt. Voeg die dan weer bij elkaar: Cut, repeat en copy.

Persoonlijk prestatie plan

In ons downloadbare Persoonlijke prestatie plan (die vind je via deze link) staat ook een tabblad met deeldoelen. Hierin hak je jouw gehele vaardigheid/doel in kleine stukjes en oefen je ze afzonderlijk. En kun je tijdens een aantal trainingen doelbewust trainen.

Ik zeg: S…U…C…C…E…S…

Delen:
Populaire blogs