Service

Volleybal service / opslag

De service is het eerste wapenfeit in het volleybal. Middels de service (ook wel ‘opslag’ genoemd, wordt de bal in het spel gebracht.

Volleybal oefeningen service

Welke oefeningen kun je doen om de volleybal service te verbeteren? VolleybalXL heeft volleybal oefeningen service op beeld. Ideaal om een service gerichte training neer te zetten.

Hieronder zie je een aantal volleybal oefeningen service waarbij de service aan bod komt:

Card image
Jeugd, Senioren
Serve 2, 4, 6, 8, 9
Card image
Jeugd, Senioren
Serveer en reageer
Card image
CMV, Jeugd, Volleybalspeeltuin
Commando
Card image
Jeugd, Senioren
Target game
Card image
Jeugd, Senioren
Aanvallen op andere helft
Card image
Jeugd, Senioren
Contactnummer

Onderhandse service en bovenhandse service

In het volleybal zijn er twee soorten services. De bovenhandse service en de onderhands service. Kortweg gezegd wordt de bovenhandse service boven het hoofd verricht en de onderhandse service vaak ter hoogte van de heup. Door gerichte volleybal opslag oefeningen te doen, kun je beide vormen onder controle krijgen.

Onderhandse service volleybal

Bij de onderhandse service wordt er onderhands geserveerd. Hierbij wordt de bal ter hoogte van de buik gehouden en vanaf dit punt geserveerd. Dit wordt meestal gedaan met de vuist. Hierbij houd je de bal ongeveer een halve meter van je lichaam af, voor je. Met de andere hand probeer je de bal van je hand af te slaan. Dit doe je door middel van je vuist.

Bovenhandse service volleybal

Naast de onderhandse service is er ook een bovenhandse service in het volleybal. Deze service voer je meestal boven je hoofd uit. Hierbij gooi je de bal boven je hoofd, ongeveer een halve meter voor je. Je probeert de bal met half-gestrekte arm voor je over het net te slaan.

Float service en top-spin service

Float service

Als je gaat serveren kun je de bal op meerdere manieren raken. Hierdoor kun je een zogeheten ‘float’- effect creeren waarbij de bal gaat zwabberen. Daardoor wordt het voor passers moeilijker om de bal te passen.

Hoe ontstaat een ‘floater’? De oorzaak zit in de luchtstroming.

De verklaring moet gezocht worden in de luchtstroming rond de bal. Wanneer de snelheid lager is dan ongeveer 15 m/s is de luchtstroming gelamineerd. Bij een hogere snelheid wordt de luchtstroming turbulent. Als een opslag net boven deze grens van 15 m/s plaatsvindt, zal de volleybal willekeurige bewegingen gaan maken zodra deze de grenssnelheid bereikt. Een opslag die begint als een normale baan kan dus ineens veranderen in een floater.

De exacte snelheid waarop een floater voorkomt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ruwheid van de bal, de conditie van de naden en hoe hard de bal is opgepompt.

Top-spin service

Je kunt er ook voor kiezen om de top-spin service te doen, waarbij de bal een draaien effect krijgt. In de regel is deze service makkelijker onder controle te brengen, maar bij een harde sprongservice kan een top-spin voor veel problemen in de passing zorgen.

Service volleybal regels

Wat zijn nu de regels precies bij de service in het volleybal? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • – Serveren moet achter de achterlijn
  • – Op of over de achterlijn stappen tijdens de service is niet toegestaan en betekent een punt voor de tegenstander
  • – Serveren via de netrand is toegestaan
  • – Bij lagere jeugdteams moet er na 3 keer serveren doorgedraaid worden
Delen:
Bekijk ook