Black Friday-deal: 20% levenslange korting!
Profiteer nu

Droom maar lekker verder

21 september 2022 |
Delen:

In diverse boeken en onderzoeken wordt beweerd dat je slapend beter kunt worden. Van Chirurgen tot sporters. Kortom, toppers in hun vakgebied maken allemaal gebruik van het volgende principe: Net voordat ze gaan slapen en rustig in bed liggen, spelen ze een film met de ideale, prachtige prestatie van die dag in hun hoofd af.
Er is veel onderzoek hiernaar gedaan. Visualiseren oftwel imagery draagt bij aan je prestatie , je motivatie, je mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen.

Je onderbewust zijn op volle toeren

Zie het dus als een mooie manier om het gaspedaal van je onderbewuste op volle toeren te krijgen, zodat je sneller kunt ontwikkelen en op de plek terecht komt waar jij wilt zijn. Voor trainers en coaches kun je dit ook integreren in je training.

Acties of momenten inbeelden

Zelf heb ik dit getest door de laatste 5 minuten geen specifieke cooling down te doen, maar de groep lekker met handdoek op de grond laten uithijgen, zittend of liggend. Vervolgens kregen ze de vraag welke actie van die avond zij goed vonden van zichzelf. Of welke spelsituatie vonden ze dat ze goed bezig waren. Op het moment dat iedereen een moment had bedacht, vroeg ik ze of ze deze als een film in hun hoofd keer op keer wilde herhalen. Het wordt nog mooier als je admenhalingsoefeningen erbij kunt doen. Drie tellen inademen (buik omhoog) en 5 tellen uitblazen, 3 tellen in en 7 tellen uit, 3 tellen in en 9 tellen uit. De hartslag gaat naar beneden terwijl ze mentaal druk bezig zijn zich te ontwikkelen.

Imagery in bed

En misschien train je een team dat doorgaat tot 23:00 uur ‘s avonds. Vraag maar eens aan je spelers of ze gemakkelijk in slaap komen of dat ze nog tijdje wakker liggen. Vaak door de adrenaline van de training en de hoge hartslag is het lastig om snel de slaap te vatten. Leg ze uit wat imagery is en hoe ze dit toe kunnen passen als ze dan toch wakker liggen, dan kun je net zo goed je nog eventjes verder ontwikkelen.

In het boek “Leren presteren” van Afke van de Wouw (Wouw performance coaching) wordt hier aan gerefereerd. Op de gelijknamige website staan onder het kopje Audio, nog wat audio opnames waar Imagery (Visualisatie-oefeningen) centraal staan.

Slapend rijk worden zal niet lukken, maar slapend beter worden… Zeker!

Deze blog is geschreven door Dennis Veth (VolleybalXL)

Delen:
Populaire blogs