De mime-actie

2 februari 2022 |
Delen:

“We zijn dat, wat we bij herhaling doen”, zei Aristoteles.

Herhalen is een belangrijke sleutel tot een snellere / betere ontwikkeling op zowel technisch als tactisch niveau. Maar hoe kun jij als speler, en hoe kun jij als coach/trainer, dit integreren in je trainingen? Hoe haal jij het maximale uit je oefening?

De Mime-actie

Allereerst een korte uitleg wat de Mime-actie dan is: Het is een technische of tactische beweging droog uitvoeren. Dat wil zeggen: zonder dat de bal erbij betrokken is. Bijvoorbeeld een servicepass of een transitie van verdediging naar aanval, maar dan zonder een volleybal.

Misschien is het je weleens opgevallen dat een hoogspringer voor zijn sprong het ritme van de aanloop even droog oefent. Of dat een tennisser na een foute forehand nog even de slag nadoet hoe deze wel uitgevoerd had moeten worden. Of dat een golfer voor zijn put even droog oefent, maar net naast de bal. Dat is mime trainen. Je oefent een beweging zonder de bal erbij. Maar hoe doe je dat tijdens bijvoorbeeld een serve-pass oefening?

We kennen de oefening wel: Er is een rijtje serveerders en een rijtje passers. Maar er is altijd een moment dat er spelers in de wacht staan. In plaats van alleen maar kijken, zouden ze droog mee kunnen doen met hun teamgenoot. Dus hoe zou jij de bal onderarms spelen als er op jou geserveerd zou worden? Doe de beweging niet alleen in je hoofd na, maar geef er een fysieke uiting aan.

Toepassing in de training

Als coach kun je dit gedrag stimuleren door degene die in de wacht staan, de opdracht te geven om mee te doen. Tevens kun je, wanneer je gepasst hebt, nog een keer de beweging droog herhalen, maar dan zoals de beweging had moeten zijn. Zo krijg je de dubbele lading en herhalingen. Hierdoor zal de ontwikkeling van een speler sneller gaan. Tel ze maar eens op: 1 keer mime-pass, 1 keer echte pass, 1 keer mime pass. Dat zijn 3 herhalingen i.p.v. 1. En misschien word je er wel 3 keer sneller beter van. En ben je bang dat je voor schut staat? Denk aan de sprongen die je maakt in je ontwikkeling. En als jij als coach/trainer dit integreert in je trainingen en van iedereen een mime-actie verwacht, dan staan de spelers er nooit alleen voor. De Amerikanen en Brazilianen doen dit al tijdje zo, die zijn er niet echt slechter van geworden…

Kijk eens naar deze inmiddels oude bekende mime-oefening voor transitie: schaduwtransitie

Auteur: Dennis Veth, VolleybalXL

Delen:
Populaire blogs