Black Friday-deal: 20% levenslange korting!
Profiteer nu

8 tips voor een spelverdeler

20 juli 2019 |
Delen:

De as van het systeem. De spil van het spel. De spelverdeler.

Er wordt weleens gezegd dat de spelverdelerspositie de belangrijkste positie is in het volleybal. Dat is ook niet zo gek, want je raakt immers bij vrijwel iedere aanval de bal. Daarbij bepaal je wie je op welk moment aanspeelt en wie juist niet. Je moet rekening houden met de blokkering aan de andere kant van het net. Je moet weten waar je sterkste aanvaller staat, maar ook wie de sterkste blokkeerder is bij de tegenstander. Kortom, de spelverdelerspositie is heel belangrijk.

Natuurlijk hadden we graag Laura Dijkema gevraagd of zij haar tips zou willen delen. Want als ze net zo bevlogen schrijft als ze speelt, dan zou ze heel veel kinderen kunnen inspireren om ook te gaan volleyballen en om spelverdeler te worden. Dus Laura, mocht je in de gelegenheid zijn, bericht ons dan via info@volleybalxl.nl 😉

Maar vooralsnog staan hieronder onze tips wat je het beste kunt ontwikkelen als spelverdeler en hoe je dat doet.

#1 Word een leider

Dat doe je o.a. door positieve en constructieve feedback te geven, maar ook goed tegen kritiek te kunnen.  Door het systeem goed te kennen en weten wat er van jou en jouw spelers verwacht wordt. Je teamgenoten moeten zich op hun gemak bij je voelen. Ze moeten weten dat ze alles tegen je kunnen zeggen. Beter iets zeggen om beter van te worden, dan helemaal niets zeggen. Je kunt niet de stilste speler in het veld zijn, daarvoor draait het spel teveel om jou en je functie.

#2 Maak je teamgenoten beter

Motiveren en communiceren met je team en altijd de rug recht houden, ook al zit het soms tegen. Dat kan best lastig zijn. Mocht je merken dat een aanvaller nu niet lekker in zijn of haar vel zit, bedien die speler dan wat minder. Of vraag welke set-ups je wel kan geven. Kortom, overleg, praten en communiceren. Dat haalt de zwaarte van een moeilijke fase wat weg. Doe maar eens de oefening chaos en onderzoek hoe goed jij communiceert en motiveert

#3 Zorg voor een goede band met je coach

Je kunt, als je de leider bent, vaak gezien worden als ‘de coach in het veld’. Jouw centrale functie speelt daar een belangrijke rol in. Respecteer je coaches, stel veel vragen over het te spelen systeem of tactiek van het eigen team of de tegenstander. Deel je ideëen (Ja coaches, ook jullie moeten aan de bak) Des te meer je communiceert , des te comfortabeler jij je in die rol voelt.

#4 Leer je aanvallers kennen

Leer je aanvallers kennen en weet wat ze motiveert. Dat kan alleen door ze te laten weten dat je het prettig vindt om te horen welke set-ups ze graag willen hebben. Op die manier bindt je jouw aan de aanvallers. Lag deze lekker of moeten die hoger/verder/sneller?

Een set-up voorover, dan eentje naar je middenspeler en dan een set-up achterover. Het is een veelgemaakt riedeltje die spelverdelers vaak maken, je wilt immers iedereen aanspelen en de ballen ongeveer evenredig verdelen over je aanvallers. Dat is prima als je met 15-5 voorstaat. Maar staat het 22-22 en moet je de set winnen? Dan is het belangrijk om te weten wie je waar en wanneer moet aanspelen. Iedere aanvaller heeft immers zijn voorkeursplek, maar staat ook tegenover een blokkeerder. Weet wie er aan de andere kant staat te blokkeren. Heeft de tegenstander een kleine rechtsvoor blokkeerder en staat daar jouw sterkste aanvaller tegenover? Dan is de keuze snel gemaakt! We geven je nog een aantal handreikingen:

  • Houd gedurende de set bij wie er lekker staat te scoren
  • Weet wie er aan de andere kant staat te blokkeren, waar staat de kleinste blokkering
  • Wie is mijn sterkste aanvaller?
  • Staat mijn aanvaller op zijn of haar voorkeurspositie?

#5 Houd je handen hoog en werk hier altijd aan

Voordat je de bal wegspeelt, zijn je handen hoog en altijd in dezelfde houding. Op die manier ben je lastig te lezen voor de tegenstander en je ontwikkelt ‘snelle handjes’ . Thuis tegen een muur of waar je maar kan: werken aan je jouw handen! Een goede oefening hiervoor is dubbel zien:

#6 Consequent dezelfde lichaamshouding en handpositie bij het spelen van de bal

Door sneller op de plek te zijn waar de bal komt, voordat de bal er is, ben je in staat om vanuit dezelfde houding de bal te spelen. Zo zal je beter in staat zijn om de tegenstander te misleiden. Wanneer je teveel de rug kromt, zal de blokkering zien dat de bal achterover gaat en dat is niet wenselijk. Camoufleren die handel.

Doe bijvoorbeeld de oefeningen chilipepper, chilipeper junior of chilipepper prequel.

#7 Voetenwerk

De pass komt zelden exact op de plek waar jij bent of hoort te zijn. Dus werk aan je snelheid. Loop veel ladderpatronen. Bij spelverdelen is ‘ritme’ heel belangrijk. VolleybalXL  heeft een start gemaakt met de meest essentiële ladderpatronen…wordt vervolgd dus!

#8 Goalsetting

Zorg dat je jouw als spelverdeler altijd ontwikkelt op technisch en tactich en fysiek vlak en maak daar veel uren in. Mocht je lastig vinden om voor jezelf een plan uit te schrijven voor het nieuwe seizoen, betrek je coach er dan bij. En vul samen een persoonlijk prestatieplan in. Groei.

Tip: het maken van een Persoonlijk Prestatie Plan van VolleybalXL kan hierbij helpen.

Delen:
Populaire blogs