Hoe voorkom je volleybalblessures?

22 juni 2022 |
Delen:

Last van je knie, een gekneusde vinger of een verstuikte enkel. Grote kans dat je als volleyballer wel eens te maken hebt gehad met een of meerdere van de genoemde blessures. Volleybal staat niet voor niets in de top 10 van sporten waar blessures het vaakst voorkomen. Maar hoe komt dit precies? En hoe kun je blessures voorkomen? In deze blog vertellen we je meer over volleybalblessures.

Uit onderzoek van Volleyveilig is gebleken dat 41% van de blessures ontstaat aan de schouder, 26% aan de enkel, 13% aan vingers en 6% aan de knie.

Oorzaken blessures volleybal

Volleybal is een sport waarbij veel wordt gesprongen en gedoken. Je lichaam komt dus vaak in contact met de grond. Veruit de meeste blessures ontstaan dan ook door een val of dat je door een bal geraakt wordt. Bijvoorbeeld door een aanval die nog net even je pink raakt als je blokkeert. 21% van de blessures bestaat door zwikken, 11% van de blessures ontstaat door springen. Wat opvalt is dat de blessures zowel plotseling als geleidelijk ontstaan, deze percentages liggen aan elkaar gelijk (52% om 48%).

Volleybal blessures voorkomen

Als je ziet dat 88% van de blessures medisch behandeld moest worden en dat 61% van de geblesseerden langer dan 1 dag niet kon volleyballen, dan is het zaak om blessures te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips:

1. Schoenen en uitrusting

Oude of slechte schoenen zorgen vaak voor knieproblemen. Kies voor goede schoenen met een goede demping. Let er ook op dat – ook al gebruik je je schoenen niet veel – na verloop van tijd de demping minder wordt. De stelregel is dan ook om minimaal eens in de twee jaar nieuwe schoenen te kopen. Denk hierbij natuurlijk ook aan kniebeschermers om vervelende brand- en schaaf plekken aan je knieën te voorkomen.

2. Oefeningen en trainingen

Volleybal is een complexe sport. Je moet snel kunnen bewegen. Springen, duiken, korte sprintjes en ga zo maar door. Het beheersen van de verschillende aspecten van de volleybalsport is dan ook belangrijk. Des te beter je dit beheerst, des te kleiner de kans op blessures is. Daarom is het niet alleen belangrijk om veel te trainen, maar om ook gericht te trainen op de aspecten die je nog minder goed beheerst.

Ook de opbouw van een training speelt hierin een belangrijke rol. Een warming-up en cooling down zijn dan ook essentieel om blessures te voorkomen. Binnen je training moet je aandacht geven aan verschillende oefeningen waarmee je de balans, conditie en kracht vergroot.

Tip: Bekijk onze oefeningen en trainingen

3. Omgevingsfactoren

Er zijn ook factoren die voor blessures kunnen zorgen waar je zelf helaas minder invloed op hebt. Denk hierbij aan een slecht dempende vloer in de sporthal of je stapt bij een teamgenoot op de voet. Veel meer dan preventie kun je dan niet doen. Als je weet dat je zwakke enkels hebt, kun je bijvoorbeeld oefeningen doen om je enkels sterker te maken of om preventief met een brace te spelen.

ASM-model

Ken je het Athletic Skills Model (ASM) al?  We bewegen niet alleen steeds minder, vaak is onze beweging ook te eenzijdig. Dat zorgt voor een verstoorde motorische ontwikkeling, met een verhoogde kans op gezondheidsproblemen en blessures als gevolg. Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd talentontwikkelingsmodel voor de topsport, de breedtesport en ongeorganiseerde sport, het bewegingsonderwijs, de gezondheidszorg en de sector kunst en cultuur. De optimale ontwikkeling vindt volgens het ASM plaats als alle partijen vanuit eenzelfde, gefundeerde visie werken, met de beweger centraal. Deze nieuwe manier van denken over bewegen is de basis van kwalitatieve beweegprogramma’s. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier. Meer hierover lees je in deze link.

Blessures voorkomen of genezen

Blessures horen (helaas) nu eenmaal bij de volleybalsport. Gemiddeld genomen krijgt iemand 1 blessure per 1000 uur sporten. Reken maar eens uit wat dat voor jou betekent.  Als je eenmaal geblesseerd bent, is het belangrijk om de juiste aandacht te geven aan deze blessure. Ga hiervoor langs een specialist die je kan adviseren en houd het niet alleen bij Google. Goed genezen is net zo belangrijk als voorkomen 😉

Delen:
Populaire blogs