Hoe werkt volleybal?

Volleybal is een complexe sport. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe volleybal werkt.

Het doel van het spel

Bij volleybal is er een speelveld opgedeeld in twee helften. Op iedere helft staat een team van 6 spelers. De speelhelften worden gescheiden door een net. Hoe hoog het net hangt, is afhankelijk van de sekse en het niveau waarop gespeeld wordt. Het net heeft daarbij twee rood-witte antennes (stokken) waar de bal tussendoor gespeeld dient te worden.

Het doel van het spel is vrij simpel: proberen een punt te maken door de bal op de grond te krijgen bij de tegenstander.

Afmetingen volleybalveld

Het speelveld is 9 bij 9 meter. Het totale veld bedraagt 9 bij 18 meter. Bij de jeugd kunnen er kleinere veldafmetingen gehanteerd worden, afhankelijk van het niveau.

Puntentelling

Er wordt gespeeld in sets. Het team dat het eerst bij de 25 is, wint een set. Maar er moet wel met 2 punten verschil gewonnen worden. Bij de stand van 24-24 wordt er dus net zo lang door gespeeld tot dat er een team twee punten verschil heeft. Dit kan soms wel setstanden van bijvoorbeeld 34-32 opleveren.

Op de meeste niveaus wordt er om 4 sets gespeeld. Bij 3-1 of 4-0 is de wedstrijd klaar. Als het 2-2 staat, wordt er een beslissende set gespeeld tot de 15 punten. Op de hoogste niveaus wordt het best-of-five principe gehanteerd. De wedstrijd is dan klaar bij een 3-0, 3-1 of 3-2 stand. Ook op dit niveau gaat een eventuele 5e set tot de 15 punten.

Het is dus afhankelijk van het niveau om hoeveel sets er gespeeld wordt.

Spelregels

Volleybal is een sport met veel regels. Voor een actueel overzicht van alle spelregels verwijzen je daar de website van de Nevobo.

Posities volleybal

Iedere speler in het veld heeft zijn of haar positie. Bijvoorbeeld spelverdeler, passer/loper of libero. Een overzicht van alle posities in het volleybalspel vind je hier.

Technieken

Er zijn verschillende technieken in het volleybal. Een aantal voorbeelden zijn:

Opslag;
Aanval;
Passen
Set-up.

Een overzicht van alle technieken en de uitleg ervan vind je hier.

Termen

De volleybalsport heeft veel termen. Termen die je vaak hoort zijn bijvoorbeeld ace, side-out of touche. Een overzicht van de termen en een uitleg daarvan, vind je hier.

Veelgestelde vragen over volleybal: