Hoe lang duurt een volleybalwedstrijd in de zaal?

Een volleybalwedstrijd in de zaal heeft geen exacte tijd. Er wordt gespeeld om een best-of-five. Dat betekent dat bij de standen van 3-0, 3-1 of 3-2 in sets de wedstrijd ten einde is. Op niveaus lager dan de topdivsie wordt er bij een 3-0 stand nog een 4e set gespeeld.

Gemiddeld genomen duurt een set ongeveer 20 minuten.
Een set gaat tot de 25. Wel moet de set met twee punten verschil geëindigd worden. Dat kan dus betekenen dat een set klaar is bij 25-10, maar dat kan ook pas bij 35-33.

Bij een 2-2 stand wordt er een beslissende derde set tot de 15 gespeeld. Ook deze moet met twee punten verschil worden gewonnen.

Gemiddeld genomen duurt een volleybalwedstrijd van 3 sets ongeveer een ruim uur. Een wedstrijd van 4 sets ongeveer 1,5 uur en wedstrijd van 5 sets rond de 2 uur.

De duur van de wedstrijd is dus afhankelijk van het aantal sets dat gespeeld moet worden en hoeveel het aantal punten dat beide teams weten te maken.
Daarnaast spelen ook de duur van de rally’s in het spel een belangrijke rol. Des te vaker de bal over het net gaat, des te langer het duurt voordat er een punt wordt gemaakt. En dat betekent weer dat een set en dus de wedstrijd langer duurt.

Delen: